Recepten

Resepten

Yoghurt

Yochert

Maak je eigen heerlijke romige Yoghurt!

Wist je dat yoghurt maken helemaal  niet moeilijk is? Je kunt dit makkelijk zelf met spullen die ja vaak al in huis hebt.

Het principe van yoghurt maken:
Yoghurt is een levende bacteriecultuur welke zorgt voor fermentatie van melk. Yoghurt heeft hierdoor en lichte zure smaak en dikke textuur.

In een bestaande eetlepel yoghurt zit deze cultuur al. Deze cultuur houdt erg van warmte en gaat door warmte actief worden en vermenigvuldigen. Dus wanneer je een schepje yoghurt in warme melk doet komt er een vermeerderingsproces in actie en ontstaat er yoghurt. Hoe meer vet en eiwit in de melk, hoe romiger de yoghurt, de verse rauwe melk van de boer bevat dit volop en is dus zeer geschikt om heerlijke dikke yoghurt van te maken.

Je kunt steeds een schepje van je zelfgemaakte yoghurt bewaren om je volgende yoghurt mee te maken.

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Garde
  • Flessen met dop
  • Trechter
  • Voedselthermometer
  • Koelbox
  • Fleecekleed
  • Eetlepel
  • Kommetjes om je yoghurt au bain marie te verwarmen.

Ingrediënten

Per liter

  • 1 liter verse rauwe melk
  • 2 eetlepels bestaande yoghurt, de eerste keer kun je prima supermarkt yoghurt gebruiken.

Bereidingswijze

Verhit de melk tot 85 , de temperatuur houd je in de gaten met een voedselthermometer

Laat de melk in de pan terugkoelen tot 42 , bij kamertemperatuur duurt dit ca 1,5 uur.

Wanneer de melk op 42 is voeg je twee eetlepels yoghurt toe. Mix met de garde en giet het mengsel met een trechter in een schone fles. 

Dop erop en zet de fles(sen) ingewikkeld in de fleecedeken in je koelbox, sluit het deksel voor ca 10 uren.

Na 10 uren rijpen is je melkmengsel veranderd in yoghurt! Zet de fles in de koelkast zodat het yoghurtproces stopt en je yoghurt koel wordt.

Voor vruchtenyoghurt voeg je een schep van je favoriet vruchten aan je yoghurtschaaltje toe. 

Eet smakelijk!

Yt lekker!

Tip!

Het is belangrijk dat de flessen met het melk/yoghurtmengsel met een temperatuur van 42 in de koelbox gaan.  Warmer of kouder zorgt voor een mindere kwaliteit van de yoghurt. De yoghurtcultuur werkt dan te snel of te langzaam.

Slijmerige yoghurt duidt op een te lage temperatuur van het yoghurt/melkmengsel.

Je kunt:

  • de flessen van te voren omspoelen met warm water om ze alvast voor te verwarmen
  • Een fles met heet water in de koelbox zetten om de koelbox alvast op te warmen
  • De bestaande yoghurt uit de koelkast au bain-marie verwarmen tot kamertemperatuur
  • Snel werken om daling van de temperatuur door omgeving te voorkomen

Golden milk

Gouden molke

Golden Milk is een drank uit de Ayuverdische wereld. Het hoort bij bezinning en slow living.

Je kunt Golden Milk drinken in plaats van je koffie of als inslaapdrankje in de avond. De ingrediënten zorgen voor een stimulering van je immuunsysteem! Dus lekker, goed voor je geest en lijf.

Kurkuma staat namelijk bekend als boost voor het immuunsysteem en ontstekingswerend. Drink je Golden Milk voor je gezondheid? Vergeet dan vooral de zwarte peper niet. De zwarte peper zorgt voor een betere werking van de stof curcumine in Kurkuma.

De Golden Milk wordt gedronken met plantaardige melk of dierlijke melk. Wij kiezen natuurlijke voor de lekkere romige koeienmelk als basis voor de Golden Milk. 

Benodigdheden

Voor 500 ml Golden Milk heb je nodig:

  • 500 ml verse rauwe melk uit de tap
  • 2 theelepels Kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • Snufje zwarte peper naar smaak

    Bereidingswijze

    Breng de melk aan de kook, voeg de  ingrediënten toe en mix met een garde. Laat het mengsel nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Schenk de Golden Milk in je kopje en geniet!
    Eventueel voeg je zoetstof toe zoals honing of ahornsiroop.

      Custardvla

      Custardfla

      Nostalgie met Custardvla!  Dit is een supermakkelijk en heerlijk dessert. Wanneer je een pakje custarpoeder op voorraad hebt kun je in een handomdraai een heerlijk dessert op tafel toveren. 

      Melk tappen kun je bij ons elke dag van de week tot in de avond, zo zit je nooit zonder dessert.

      Custardvla maak je door 50 gram custardpoeder en 65 gram kristalsuiker te mengen in kokende melk.

      Custardpudding maak je door 65 gram custardpoeder en 65 gram kristalsuiker te mengen in kokende melk. Je stort het mengsel in een vorm of kom en laat het een nacht afkoelen in de koelkast. 

      Tips van Beppe

      Wees iets royaler met je custardpoeder zodat de pudding steviger is wanneer je hem uit de puddingvorm tovert.

      Laat eerst de melk koken tot deze bijna omhoog komt, zet dan het fornuis uit en giet dan het custardmengsel in de melk.

      Zo voorkom je dat de custard te heet wordt en je vla of pudding aangebrand gaat smaken.

      Pilk

      Pepsi & Milk

      Pilk  Pepsi & Milk

      Dit is een drankje dat populair is geworden door een kerstfilmpje op Tiktok.

      Je mixt Pepsi cola met melk en je hebt een heerlijke alcohol vrije cocktail!

      That is One Dirty Soda Santa! Bekijk op YouTube

      Ingredienten:

      • Pepsi Cola
      • Melk
      • Varianten
      • Ijsblokjes 
      • Koffiepoeder
      • Slagroom

      Bereidingswijze:

      Een half glas Pepsi mengen met een half glas melk! Eventueel kun je nog slagroom, ijs, koffiepoeder of kersen toevoegen.

      Melktap Jellum tips

      Molketaap Jellum Tips

      Melk verhitten

      Om bacteriën in je melk uit te schakelen kun je de melk verhitten. Wij doen dit tot net onder het kookpunt tot ca 85   om de heerlijke smaak te behouden. Doorkoken tot de melk omhoog komt betekend 98 en verlies van smaak.  85 volstaat om bacteriën uit te schakelen.

      Gebruik een melkklepper!

      Dit is een glazen plaatje welk je op de bodem van je melkpan legt. Doe de melk in de pan, onder het plaatje komt een klein laagje melk. Deze melk is als eerste verhit en begint te bubbelen. Hierdoor komt er beweging in de klepper en begint deze geluid te maken.

      Dit is het teken dat je  naar het fornuis moet om in de gaten te houden of de melk niet overkookt! 

      Deze erg handige melkklepper is verkrijgbaar bij speciaalzaken en op internet. Je kunt dan zoeken op Potwatcher, Melkklepper of Pyrex anti overkookschaaltje.

      Ieuwww, er zit een vel op de melk.

      Op gekookte verse melk ontstaat een vel, dit zijn eiwitten en vetten welk door verhitting stollen en boven komen drijven. Er zijn maar weinig mensen die het vel met veel plezier opeten. Toch is deze voedzaam en zonde om weg te gooien!

      Wat kun je doen?

      • Gebruik het vel als kookroom, door je pasta, stamppot of andere gerecht. Desgewenst doe je m in een potje en bewaar je het velletje een dag in de koelkast.

      Boter in een potje

      • Doe het vel in een jampotje en schudden maar!!!  Het vel moet dan wel afgekoeld zijn. Als je lang genoeg schudt ontstaat er slagroom en bij doorschudden boter. Spoel de boter met (ijskoud) water om de resterende melkdelen er uit te wassen. Zo heb je van 1 liter melk een klein klontje boter van ca 20 gram. 
      • Geen fan van velletjes in je melkbeker?  Gebruik een klein zeefje dat op je beker past en giet daar de melk door. Nu heb je velletjes vrije melk in je beker. 

      Blijf op de hoogte van onze recepten en tips

      Contact

      Famylje Andreae

      Melktap Jellum
      Hegedyk 58
      9026 BB Jellum
      info@melktapjellum.nl
      06 106 455 60

      Openingstijden

      Molketaap Jellum

      Iedere dag van de week geopend
      Van 1 april tot en met 30 september
      08.00 – 21.30 uur

      Van 1 oktober tot en met 31 maart
      08.00 – 20.00 uur